Vai vari tikt sodīts, ja tev nozagts dators?

Dānijas Datu aizsardzības aģentūra ierosinājusi piemērot naudas sodus Gladsaxe un Hørsholm pašvaldībām DKK 100 000 (ap 13 400 euro) un DKK 50 000 (ap 6 700 euro) apmērā.
Pārbaudes lieta ierosināta saistībā ar datoru, kas satur personas datus, zādzībām. Neviens no datoriem nebija aizsargāts ar šifrēšanu, un tāpēc pašvaldību zaudētie personas dati radīja pārmērīgu risku datu subjektiem.


Pārkāpums tiek vērtēts kā būtisks, jo no Gladsaxe rātsnama tika nozagts dators, kurā bija 20 620 pilsoņu personas dati, ieskaitot sensitīva rakstura informāciju. Otrā gadījumā no Hørsholm pašvaldības darbinieka automašīnas tika nozagts dators, kurā bija informācija par apmēram 1 600 Hørsholm pašvaldības darbiniekiem, ieskaitot sensitīva rakstura informāciju un personas datus.
Ja Tu vai Tavi darbinieki ikdienā izmanto datorus un telefonus kuros ir fizisku personu dati, noteikti parūpējies, lai tajos esošā informācija būtu drošībā. Ir ļoti vienkārši tehniski un organizatoriski pasākumi ko vari darīt- iestatīt paroles, aizslēgt durvis, nodrošināt apsardzi, aizejot no darba galda vienmēr nobloķēt datora ekrānu, šifrēt datoru un ārējos informācijas nesējus.
Ja Tev ir kādi jautājumi, raksti mums. Konsultācijas varam nodrošināt arī attālināti.

Avoti:

https://www.datatilsynet.dk/presse-og-nyheder/nyhedsarkiv/2020/mar/to-kommuner-indstillet-til-boede/?fbclid=IwAR1XXooHqTHyDZQe-4APtw23NPo63uIaqmz766U5DNmadD8OpNQpEH18cW4